محمد مهاجری استاد دانشگاه و وکیل پایه یک دادگستری در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: در حوزه سردفتری حدودا ۱۰ سالی میشود که آزمون سردفتری نداشتیم و در آن زمان مجوزهای زیادی در این حوزه صادر شد و پس از آن شاهد این موضوع بودیم که مجوزی صادر نشد و این قبیل کارکرد محل اشکال است.
وی تصریح کرد: مهمتربن عنصر حوزه وکالت داشتن ارتباطات مختلف و در واقع یک مزیت است و تبدیل شدن قضات به وکیل پس از چند سال کار کردن و ورود آنها به دستگاه قضایی و حوزه وکالت با استفاده از ارتباطاتی که در این حوزه به دست آوردهاند، مزیت عادلانهای نیست.
این وکیل دادگستری گفت: هر چقدر صدور پروانه برای کارآموزان افزایش پیدا کند به معنای رفع انحصار نیست و بحث اصلی اینجاست که مبادی انحصار و دلایل آن موارد دیگری هستند که در هیچ یادداشت و گفتگویی به آن پرداخته نشده است.
مهاجری اضافه کرد: در حال حاضر وکیلی را داریم که بخاطر عدم توانایی در پرداخت هزینههای تمدید پروانه و ... پروانه خود را تودیع کرده و دیگر وکالت نمیکنددو همچنین وکلایی داریم که در کنار وکالت مشغول کارهای دیگری چون ساختمان سازی و دیگر مشاغل هستند و از طرف دیگر وکلایی داریم که درآمد بالایی دارند و این موضوع قابل انکار نیست.
وی خاطرنشان کرد: آزمون وکالت طی سالهای اخیر همه ساله برگزار شده و عملا ظرفیت وکلا در مجموع در کانون وکلا به دو برابر افزایش پیدا کرده است.
این وکیل دادگستری گفت: تعداد وکیل در کشور ما تعداد رو به کاهشی نبوده و هر دو سال یکبار چندین هزار وکیل به تعداد وکلای قبلی اضافه. شده اند و صحبت انحصار در خصوص وکالت از مبنایی که بگوییم وکیل را زیاد کنیم درست نیست.
مهاجری تاکید کرد: انحصار در حوزه وکالت در بحث تراکم پروندهها است و دلایل آن در دلالی پروندهها توسط برخی از موسسات حقوقی که امکان تبلیغات گسترده و در پی آن امکان جلب اعتماد عمومی را دارند خلاصه میشود.
وی یادآور شد: مردم بدانند که وکلا ممنوعیت تبلیغات دارند و نمیتوانند تبلیغات علنی انجام بدهند و همچنین تعرفه مشخصی برای کارهای آنها وجود ندارد و با این شرایط راه برای موسسات حقوقی در این خصوص باز میشود و به راحتی میتوانند اعتماد عمومی را جلب کرده و به مثابه یک برند تجاری اعتباری به دست میآورند که پس از آن وکلا را به استخدام خود در میآورند.
این وکیل پایه یک دادگستری افزود: در حال حاضر بسیاری از وکلای جوان ورودی پرونده ندارند و تعرفه سال ۹۸ حق الوکاله از ۵۰۰ هزار تومان تا ۴۰ میلیون تومان متغیر تعیین شده بود.
مهاجری همچنین اضافه کرد: تعهد دولت و قوه قضائیه نباید تنها در صدور پروانه وکالت خلاصه شود و وکلا به ویژه وکلای جوان برای داشتن ثبات شغلی نیازمند حمایت بیشتری هستند.
وی تصریح کرد: حق الوکاله وکالت در پروندههای حقوقی دیوان عدالت اداری حداقل ۴ میلیون ریال و حداکثر ۵۰۰ میلیون ریال است و این اختلاف قیمت فاحش باعث ایجاد رقابت نابرابر وکلا با یکدیگر میشود.
این وکیل پایه یک دادگستری گفت: برای از بین رفتن رقابت نابرابر وکلا در ایزان باید روشهای تعرفه گذاری حق وکالت پرونده های حقوقی از طریق مسئولان مربوطه اصلاح شود.
مهاجری خاطرنشان کرد: در کشوری مثل کانادا کار وکیل و وکالت وی در پروندههای مختلف به صورت ساعتی محاسبه میشود و برای رقابت سالم تر میان وکلا در کسور ما هم باید روشهای تعرفه گذاری را به روز کنیم.
وی اضافه کرد: قوه قضائیه بیاید و مثل همان پروندههایی که به کارشناسان رسمی دادگستری پرونده واگذار میکند و البته جهت ترویج فرهنگ استفاده از وکیل به مردم وکلای ارزان قیمت و مناسب را معرفی کند.
این وکیل پایه یک دادگستری گفت: حق الوکاله اخذ وکیل در ایران بالا نیست و چون وکیل پروندهای ندارد ناچار است از آن طریق جبران کند.
مهاجری اضافه کرد: فرهنگ استفاده از وکیل در کشور وجود ندارد و مشاهده میشود خود فرد با بی دقتی حقوقی و پس از آنکه کار پرونده او خراب میشود تازه به سراغ وکیل میرود.
وی همچنین تصریح کرد: تقسیم درآمد بین وکلا با تقسیم پرونده بین وکلا و در نهایت شکسته شدن انحصار وکالت پروندهها شدنی است.
این وکیل پایه یک دادگستری تاکید کرد: صرف صدور پروانه وکالت حق الوکاله را کاهش نمیدهد و به معنای اشتغالزایی برای دانشجویان حقوق نیست و باید تراکم پروندهها که درست عدهای از وکلا است را مدیریت کرد.
مهاجری گفت: ریشه بسیاری از مشکلات حقوقی از قراردادی شروع میشود که روز اول بدون بهرهمندی از حضور یک مشاور حقوقی نوشته میشود و اجباری شدن انجام مشاوره حقوقی به کاهش تعداد پروندههای ورودی قوه قضائیه کمک میکند.